Składniki:
0,50 dag mąką
0,25 dag zimnego masła
0,25 ml śmietany
1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:
0,75 ml mleka
2 budynie śmietankowe
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
0,25 dag masła
5 łyżek cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, siekamy nożem stopniowo dodajemy śmietanę, oraz cukier waniliowy zagniatamy cisto dokładnie wyrabiając. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, ciasto kroimy w paski nawijamy na foremki wysmarowane masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 0,5 ml mleka dodajemy cukier trzcinowy oraz waniliowy, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewamy budyń, zagotowujemy. Do ciepłego jeszcze budyniu dodajemy masło energicznie mieszamy aż masło się rozpuści. Ostudzoną masą nadziewamy rurki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz