wtorek, 7 kwietnia 2015

Rurki z masą budyniową

Doskonałe na przyjęcia dla dzieci, wygodne do dziecięcych rączek, równie doskonale smakujące..

Składniki:

0,50 dag mąką
0,25 dag zimnego masła
0,25 ml śmietany
1 cukier waniliowy

Masa budyniowa:

0,75 ml mleka
2 budynie śmietankowe
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
0,25 dag masła
5 łyżek cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, siekamy nożem stopniowo dodajemy śmietanę, oraz cukier waniliowy zagniatamy cisto dokładnie wyrabiając. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, ciasto kroimy w paski nawijamy na foremki wysmarowane masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Masa budyniowa:

Do garnka wlewamy 0,5 ml mleka dodajemy cukier trzcinowy oraz waniliowy, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewamy budyń, zagotowujemy. Do ciepłego jeszcze budyniu dodajemy masło energicznie mieszamy aż masło się rozpuści. Ostudzoną masą nadziewamy rurki.




Smacznego :)