czwartek, 30 kwietnia 2015

Sernik z kroplami bursztynu

Puszysty, lekki niczym chmurka sernik, tak apetyczny, że chce się od razu przystąpić do dzieła i piec, a następnie czekać na te bursztynowe kropelki, słodziutkie i pięknie kontrastujące z żółciutkim serem, a całość to zapewniam - poezja smaku....

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg sera twarogowego
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
5 jaj całych
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
łyżkę soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

4  białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli


Wykonanie:


Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie wyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem mleko i olej nie przerywając ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni C.  Na podpieczone ciasto wylewny masę serową, pieczemy około 50 minut w 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wykładamy na ser białka ubite na sztywno z cukrem oraz solą i pieczemy 15 minut, tak aby beza zarumieniła się.

Wyłączamy piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piekarniku jeszcze ok 10 minut. Po czym uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z sernikiem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc  aby na wierzchu mogły pojawić się bursztynowe krople.


Sernik upiekła Basia 


Smacznego :)