poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Spaghetti oraz pesto z rukoli i smażona mozzarella

Pesto, zielony sos, daje piękny kolor makaronowi, pięknie go oblepia, wspaniale smakuje, nietypowe zastosowanie sałaty, ale w takiej mieszance tym bardziej podnosi się jej wartość, a cóż dopiero cały, proponowany zestaw.?.. i ładnie wygląda i doskonale smakuje!

Składniki:

200 gram makaronu spaghetti
100 gram rukoli
4 łyżki słonecznika
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

1 paczka mozzarelli
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy słonecznik, prażymy.
Do naczynia wrzucamy  rukolę, uprażony słonecznik, czosnek oraz resztę oliwy, przyprawy i 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość zmiksować blenderem.
Makaron gotujemy al denne, przekładamy do rondla dodajemy pesto, mieszamy dokładnie.
Podajemy z smażoną mozzarellą.
Ser kroimy w grube plasterki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 2 min z każdej strony. Posypujemy bazylią suszoną lub świeżą.



Smacznego :)