środa, 8 kwietnia 2015

Tarta grzybowa

Grzyby w roli głównej, mogą być również pieczarki, one zapewniają doskonały smak tej potrawie, konkretne w smaku danie na ciepło...

Składniki:

250 g mąki
125 g zimnego  masła
1 jajko
szczypta soli 


Nadzienie:

250 g ugotowanych grzybów
1 cebula
300 g śmietany
1 jajko
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
tymianek, gałka muszkatołowa
posiekana natka pietruszki



Wykonanie:

Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło oraz sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty wysmarowanej masłem. Po rozłożeniu  ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Do śmietany dodajemy jajo oraz tymianek z gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie składniki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone grzyby na to wylewamy masę śmietanowo- jajeczną, całość posypujemy natką pietruszki wstawiany do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C pieczemy ok 20 minut.


Smacznego:)