środa, 29 kwietnia 2015

Zupa szczawiowa

Wiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu, by zniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa

Składniki:

0,5 kg żeberek
2 marchewki

1 pietruszka
pół małego selera
4 średnie ziemniaki
3 szt ziela angielskie
listek laurowy
pęczek szczawiu (zbierany na łące)
sól,  pieprz świeżo mielony
1 mała śmietana 30%
1 pęczek kopru
3 jajka (ugotowane na twardo)




Wykonanie:


Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele,  listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około 30 min. Dodajemy następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 min. Pod sam koniec gotowania wrzucamy opłukany oraz pokrojony szczaw i koperek, chwilkę gotując wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.






Smacznego :)