Wiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu, by zniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa
Składniki:
0,5 kg żeberek
2 marchewki
Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele, listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około 30 min. Dodajemy następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 min. Pod sam koniec gotowania wrzucamy opłukany oraz pokrojony szczaw i koperek, chwilkę gotując wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Składniki:
0,5 kg żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
4 średnie ziemniaki
3 szt ziela angielskie
listek laurowy
pęczek szczawiu (zbierany na łące)
sól, pieprz świeżo mielony
1 mała śmietana 30%
1 pęczek kopru
3 jajka (ugotowane na twardo)
Wykonanie:
4 średnie ziemniaki
3 szt ziela angielskie
listek laurowy
pęczek szczawiu (zbierany na łące)
sól, pieprz świeżo mielony
1 mała śmietana 30%
1 pęczek kopru
3 jajka (ugotowane na twardo)
Wykonanie:
Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele, listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około 30 min. Dodajemy następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 min. Pod sam koniec gotowania wrzucamy opłukany oraz pokrojony szczaw i koperek, chwilkę gotując wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz