Składniki:
1 kg wędzonych kości schabowych
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej
1 kg białej kiełbasy
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 mały seler
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
200 ml śmietanki 30%
0,5 litra zakwasu naturalnego
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa myjemy obieramy dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek oraz kiełbasę wędzoną swojską kroimy w kosteczkę, podsmażamy, po chwili dodajemy do pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, smażymy wszystko jeszcze chwilę, dodajemy do żurku. Na koniec dorzucamy pokrojono drobno czosnek, majeranek oraz śmietanę 30%. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Żurek wykonaniu Krystyny
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz