Składniki:
6 jajek
0,5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
800 ml śmietanki 30%
200 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ponadto
8 paczek herbatników
1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka słodkiego
100 ml wódki
sok z 1 cytryny
200 gram posiekanych orzechów
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej piany dokładamy po jednym żółtku, bardzo delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką, następnie dodajemy po łyżce przesianej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części
Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto przygotowała Małgorzata
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz