sobota, 30 maja 2015

Janczewski zmierzch

Wykwintne ciasto tortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda.


Składniki

6 jaj
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa budyniowa 

2 budynie czekoladowe
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao rozpuszczalnego
3/4 l wody



Masa śmietankowa

kubek śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
2 saszetki kawy cappuccino
2 łyżki kakao rozpuszczalnego



Ponadto

paczka biszkoptów okrągłych


Polewa:

tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka masła
5 łyżek mleka



Wykonanie:

Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po łyżce cukru ubijając dalej, aż do wyczerpania cukru, następnie dodajemy po jednym żółtku delikatniej już ubijając, mąkę z kakaem i proszkiem wymieszane - ostrożnie wsypujemy do piany i lekko wmieszamy rózgą, wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 30 min. w temp. 180 st. C

Z ostudzonego biszkoptu skrawamy wierzchnią warstwę, cienki płat, odłożyć na bok.


Masa I:

Budyń czekoladowy rozrabiamy w zimnej wodzie, dosypujemy kawę rozpuszczalną i kakao rozpuszczalne, mieszamy, wlewamy na gotującą się wodę, mieszamy powstały czekoladowo - kawowy budyń, gorący wylewamy na przekrojony biszkopt, przykryć cienkim płatem.


Masa II:

Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie (5 łyżek wody) do spęcznienia, następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy do stanu płynnego, studzimy, ubijamy śmietankę z kawą cappuccino i kakaem rozpuszczalnym dodajemy żelatynę, mieszamy, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Robimy w miseczce kawę, biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie kawowej wciskając je lekko.

Polewa:

Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuszczamy, mieszamy, studzimy i polewamy po biszkoptach w esy-floresy.

Ciasto przygotowane przez Jolę



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz