sobota, 23 maja 2015

Kluski szare z twarogiem i kapustą

Kluchy tutaj proponowane, to danie tak tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się z tradycyjnych kulinarnych korzeni, warto wracać do takich dań i smaków...

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 kostka sera twarogowego tłustego 
200 gram boczku wędzonego

Kapusta zasmażana:

2 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
200 gram boczku wędzonego
3 cebule
3 łyżki mąki do zasmażki
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste.
Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zróbmy próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem podajemy z kapustą zasmażaną

Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu.

Danie przygotowała Krystyna

Smacznego :)