sobota, 9 maja 2015

Kotlet schabowy tradycyjny

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego? Jego zaletą jest to, że  z jego udziałem jest bardzo szybki obiad

Składniki:


0,5 kg schabu bez kości
sól, świeżo zmielony pieprz,
mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra


Ponadto

2 jajka
2 łyżki mleka
mąka
bułka tarta
smalec gęsi lub olej do smażenia


Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy na 20 minut. Mięso obtaczamy mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.



Potrawa przygotowana przez Alicję



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz