czwartek, 21 maja 2015

Kurczak z fetą

Propozycja na efektowne danie obiadowe z kurczakiem w roli głównej, szybkie i proste, ale konkretne, kasza bulgur stanowi ciekawe uzupełnienie dania,  jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia.

Składniki:

1  kurczak 1,5 kg
2 opakowania sera feta
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku, 
po szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek, 2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Kurczaka myjemy wycieramy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur z vermicelli oraz dowolną surówką.






Smacznego :)