Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ,
1 szklanki cukru
6 jaj
1 szklanki oleju
3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy (zagęstnik do śmietany)
cukier waniliowy + 2 łyżki cukru pudru
1 szt granatu do dekoracji
*) można zastosować wersję z kremem z serkiem mascarpone
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody na sitku, najlepiej dzień wcześniej rozmrażać na sitku, aby obciekł z wody, następnie z użyciem blendera zblendować na gładką masę. Polecam brykiet, jest najwygodniejszy do zastosowania.
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier, następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra/dół ( ja stosuję termoobieg, wówczas krócej piekę , najwyżej 30 min. Po ostudzeniu skroić wierzch ciasta odłożyć na bok.
Śmietanę ubić z cukrem , dosypać zagęstnik, można zastosować żelatynę, ale ta wersja jest szybsza, wyłożyć na ciasto. Ściętą warstwę ciasta rozdrobnić, posypać po kremie, teraz wygląda jak mech, na wierzchu posypać pięknymi, rubinowego koloru pestkami granatu.
Podając porcję ciasta dbać aby granat, który się osypuje uzupełniał talerzyk z ciastem, gdyż pięknie wygląda i wspaniale smakuje!
Ciasto przygotowała Jola
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz