środa, 6 maja 2015

Majowy Tulipan

Piękne, efektowne, puszyste ciasto, połączenie tylu składników sprawia, że wygląda znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje, godne polecenia, warto się skusić i spróbować na majowe imprezy

Składniki:

9 jaj
1,5  szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 kisiel wiśniowy

Masa

600 ml śmietanki  30%
3 galaretki agrestowe

Ponadto

1 tabliczka czekolady mlecznej


Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części kakao, do trzeciej części wsypujemy kisiel oraz dolewamy 3 łyżki wody, do ostatniej 4 części ciasta dodajemy roztrzepane żółtka i 2 łyżki mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto łyżką na środek blaszki po kolei kolorami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy  w 3 szklankach przegotowanej gorącej wody odstawiamy  do stężenia, w tym czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód ciasta wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugą częścią, wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

Ciasto przyrządzone przez Elżbietę



 Smacznego :)