poniedziałek, 4 maja 2015

Naleśniki twarogowo-bakaliowe

Któż nie lubi naleśników? a podane ze słodkim serkiem w połączeniu z bakaliami, to już smakołyk nie lada, warto podać je w takiej wykwintnej wersji od czasu do czasu

Składniki:

2 jajka
2 szklanki mleka
1 szklanki  mąki
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 łyżki oleju

Nadzienie:

30 dkg twarogu
4 łyżki śmietany 18%
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
5 dkg rodzynek, orzechów włoskich, moreli suszonej

Wykonanie:


Żółtka miksujemy z mlekiem, solą oraz mąką. Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego Zapiekamy w piekarniku 25 min w temperaturze 200 stopni C. Podajemy na gorąco posypując cukrem pudrem lub z konfiturą.


Danie sporządziła Elżbieta


Smacznego :)