sobota, 2 maja 2015

Pieczeń rzymska z jajkiem

Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane

Składniki:


1 kilogram łopatki wieprzowej
4 duże ugotowane jajka
2 surowe jajka
1 bułka kajzerka
2 ząbki czosnku
1 cebulka
majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra
sól, świeżo zmielony pieprz
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki


Wykonanie:


Mięso płuczemy, mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy oraz namoczoną w mleku następnie odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrabiamy ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.




Pieczeń wykonaniu Krystyny


Smacznego :)