piątek, 15 maja 2015

Placki ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
po szczypcie tymianku, oregano
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia




Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę obieramy,  następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy do ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy mocno. Łyżką kładziemy placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania.





Smacznego :)