A oto niecodzienny sposób przyrządzenia wątróbki, w placuszkach doskonale smakuje, a z serkiem i pomidorem, to efektowne danie na przekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać, gdyż stanowi doskonałe źródło żelaza,
Składniki:
0,5 kg. wątróbki drobiowej
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 cebule
1 opakowanie serka twarogowego czosnkowego
pomidory
olej
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, czyścimy z błonki, mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach. Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni. Zmieloną wątróbkę mieszamy z cebulą dodajemy mąkę, jajko mieszamy dokładnie składniki. Na patelni rozgrzewamy bardzo dobrze olej, łyżką nakładamy placuszki, smażymy na bardzo intensywnym ogniu z obu stron. Usmażone wykładamy na papier kuchenny aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Placuszki smarujemy twarożkiem czosnkowym, kładziemy na to plasterek pomidora.
Potrawa przygotowana przez Alicję
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz