Składniki:
1 czerstwy chleb
2 jajka
2 cebule czerwone
150 gram boczku wędzonego
3 łyżki bułki tartej
100 gram żółtego sera
mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra
sól, świeżo zmielony pieprz
mąka krupczatka do panierowania
Gulasz
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 gram serka topionego paprykowego
sól, świeżo zmielony pieprz
papryka słodka mielona wędzona, tymianek
Wykonanie:
Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej. Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym.
Wersja I pulpety gotowane:
Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące, kładziemy do wrzącej wody, gotujemy 15 - 20 minut. Wyciągamy łyżka cedzakową.
Wersja II pulpety smażone.
Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy pulpety panierowne w mące, smażymy na złoty kolor z obu stron.
Mięso myjemy kroimy w kostkę przyprawiamy odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, dorzucamy mięso, smażymy 20 minut, następnie dokładamy serek topiony, po 10 minutach dorzucamy mieszankę kukurydzy z fasolą, przecier pomidorowy, dusimy jeszcze 10 -15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz