Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych
Składniki:
4 skrzydła z kaczki
1 szyja z indyka
Wykonanie:
Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem z łupiną opalamy nad ogniem, aby nam się przypiekła, dodajemy również do wywaru razem z pozostałymi przyprawami.
Rosół powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
4 marchewki
2 pietruszki
0,5 średniego selera
1 mały por
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 niewielka cebula
sól, świeżo mielony pieprz
2 pietruszki
0,5 średniego selera
1 mały por
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 niewielka cebula
sól, świeżo mielony pieprz
pęczek świeżej natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem z łupiną opalamy nad ogniem, aby nam się przypiekła, dodajemy również do wywaru razem z pozostałymi przyprawami.
Rosół powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi. Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz