Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 kostki masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Masa serowa
1 kg twarogu
0,5 kostki masła
6-8 jaj wielkości kl. M
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki rodzynek
skórka z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Wykonanie:
Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej dodajemy żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę delikatnie łączymy z powstałą masą serową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy masę serową, na nią trzemy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy około 1 godz w temperaturze 180 stopni C. Sernik po upieczeniu możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik wykonaniu Alicji
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz