sobota, 16 maja 2015

Sernik na zimno z owsianym spodem

A oto wersja sernika, na nietypowym spodzie, z zastosowaniem ciemnej mąki, płatków owsianych, siemienia lnianego, orzechów, migdałów,

Składniki:


0,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 kostki masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku go pieczenia
po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny


Masa serowa

500 gram sera białego półtłustego
0,5 szklanki cukru pudru
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny
50 gram zmielonych migdałów
50 gram zmielonych orzechów
60 ml gorącej wody

Masa śmietanowa

600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa

Poncz

0,5 szklanki  soku pomarańczowego


Wykonanie:

Na suchej  patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy  5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy.

Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. 

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę.

Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania.




Smacznego :)