Składniki:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera ( z wiaderka)
3 jajka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny miękkiej
Piana
5 białek
1 szklanka cukru
ponadto
1 puszka brzoskwiń
lukier
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę.
Masa serowa
Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie.
Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz