Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajo
Masa serowa
1 kg sera śmietankowego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
1,5 szklanki cukru
6 jaj
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
2,4 szklanki zimnego mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową.
Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka).
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia.
Ciasto wykonaniu Janeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz