niedziela, 10 maja 2015

Sernik zdziwiony

Sernik zdziwiony, dlaczego zdziwiony? dlatego, że jest bardzo płynny kiedy wylewa się na blaszkę i wydaje się, że się nie uda, a mimo tego wrażenia udaje się i zdziwieniu niema granic, że jest przepiękny i przepyszny, zdziwiony jest też konsumujący, że tak wspaniale smakuje

Składniki:

2 szklanki mąki  tortowej
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajo


Masa serowa

1 kg sera śmietankowego z wiaderka
2 budynie śmietankowe
1,5 szklanki cukru
6 jaj
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
2,4  szklanki zimnego mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową.

Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka). 
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia. 


Ciasto wykonaniu Janeczki 




Smacznego :)