niedziela, 24 maja 2015

Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż

Różany tort? czemu nie? Proszę, jaka efektowna, naturalna dekoracja! Płatki róż w ulubionym kolorze nadają jeszcze większej apetyczności temu lekkiemu, smacznemu dziełu...

Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny

Masa 

1,200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
sok z 1 cytryny


Poncz:

0,5 szklanki gorącej wody
1 saszetka herbaty earl grey
sok z 0,5 cytryny



Ponadto
1 słoik powideł z cynamonem
płatki z 2 róż (kolor według uznania)




Wykonanie:

Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z makiem dodajemy proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy na 3 krążki.

Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy 1 łyżeczką gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy.

Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem.

1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem i smarujemy również konfiturą, wykładamy masę śmietanową wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy opłukanymi płatkami róż.




Smacznego :)