Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
Masa
1,200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
sok z 1 cytryny
Poncz:
0,5 szklanki gorącej wody
1 saszetka herbaty earl grey
sok z 0,5 cytryny
Ponadto
1 słoik powideł z cynamonem
płatki z 2 róż (kolor według uznania)
Wykonanie:
Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z makiem dodajemy proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy na 3 krążki.
Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem.
1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem i smarujemy również konfiturą, wykładamy masę śmietanową wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy opłukanymi płatkami róż.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz