Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 litr śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
2 opakowanie serka mascarpone
Ponadto
50 gram orzechów włoskich
50 gram obranych ze skórki migdałów.
1 pomarańcza
Wykonanie:
Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy łączymy ze kakaem dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę bardzo delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy krążek smarujemy masą przykrywając go następnym krążkiem biszkoptowym, który smarujemy masą, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, smarujemy masą. Orzechy oraz migdały drobno siekamy, posypujemy wierzch tortu. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki przekrawamy na drobne cząstki, dekorujemy brzegi tortu.
Tort upiekła Małgorzata
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz