wtorek, 19 maja 2015

Ziołowy kurczak wędzony

Wędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to naprawdę warto się pokusić

Składniki:

2 kurczaki 1,5 kg 

Zalewa 

2,5 litra wody zimnej
2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej)
1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego
3 szt ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka kolendry ziarnistej
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

2 ząbki czosnku





Wykonanie:

Zioła wsypujemy do moździerza rozcieramy razem, zalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie, czosnek rozgniatamy nie obieramy ze skórki dorzucamy do zalewy. Do miski wkładamy umyte kurczaki, tak aby były przykryte zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Dzień przed wędzeniem kurczaki wyjmujemy z zalewy wiążemy grubym sznurkiem za skrzydła, wieszamy w chłodnym miejscu na grubym kołku aby obciekły z wody.
Wędzenie rozpoczynamy od nagrzania wędzarni do 100 stopni C. Wieszamy kurczaki na kijach do wędzenia, suszymy około pół godziny aż nie będzie rosy na mięsie, przy otwartej wędzarni. Zamykamy wędzarnię, wędzimy kurczaki od 8-10 godzin w temperaturze 50- 60 stopni C. Kurczaki bardzo smakują na ciepło jak i na zimno np. do kanapek.



Kurczak wędzony przygotowany przez Piotra



Smacznego:)