niedziela, 31 maja 2015

Zupa krem pomidorowo - paprykowa z pulpetami

Gęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy...


Składniki:


3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
2 papryki czerwone
1 zielona papryka

1 duża cebula
1 serek topiony śmietankowy
1 śmietanka 30%
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
szczypta papryki wędzonej słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek natki pietruszki lub bazylii



  Pulpeciki

8 kromek czerstwego chleba
1 jajko
1 mała cebula czerwona
2 łyżki bułki tartej
mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra
sól, świeżo zmielony pieprz
mąka krupczatka do panierowania



Wykonanie:


W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz umytą, wydrążoną paprykę, pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy wszystko razem. Świeże pomidory myjemy kroimy na 4 części wrzucamy do garnka, dokładamy serek topiony. Gotujemy 20 minut, następnie blenderem dokładnie wszystko miksujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami.

Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko, usmażoną cebulkę, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Robimy malutkie pulpeciki które obtaczamy w mące gotujemy w osolonej wodzie 10 - 15 minut, ugotowane pulpeciki wyciągamy łyżką cedzakową.




Smacznego :)