Składniki:
3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów
2 papryki czerwone
1 zielona papryka
1 duża cebula
1 serek topiony śmietankowy
1 śmietanka 30%
1 łyżeczka cukru
1 serek topiony śmietankowy
1 śmietanka 30%
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
szczypta papryki wędzonej słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek natki pietruszki lub bazylii
Pulpeciki
8 kromek czerstwego chleba
1 jajko
1 mała cebula czerwona
2 łyżki bułki tartej
mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra
sól, świeżo zmielony pieprz
mąka krupczatka do panierowania
Wykonanie:
W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz umytą, wydrążoną paprykę, pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy wszystko razem. Świeże pomidory myjemy kroimy na 4 części wrzucamy do garnka, dokładamy serek topiony. Gotujemy 20 minut, następnie blenderem dokładnie wszystko miksujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami.
Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko, usmażoną cebulkę, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Robimy malutkie pulpeciki które obtaczamy w mące gotujemy w osolonej wodzie 10 - 15 minut, ugotowane pulpeciki wyciągamy łyżką cedzakową.
Smacznego :)
szczypta papryki wędzonej słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek natki pietruszki lub bazylii
Pulpeciki
8 kromek czerstwego chleba
1 jajko
1 mała cebula czerwona
2 łyżki bułki tartej
mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra
sól, świeżo zmielony pieprz
mąka krupczatka do panierowania
Wykonanie:
W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz umytą, wydrążoną paprykę, pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy wszystko razem. Świeże pomidory myjemy kroimy na 4 części wrzucamy do garnka, dokładamy serek topiony. Gotujemy 20 minut, następnie blenderem dokładnie wszystko miksujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami.
Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko, usmażoną cebulkę, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Robimy malutkie pulpeciki które obtaczamy w mące gotujemy w osolonej wodzie 10 - 15 minut, ugotowane pulpeciki wyciągamy łyżką cedzakową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz