Składniki:
1 kg sadła wieprzowego
1 kg mąki
1 litr mleka
1 jajko
łyżeczkę skórki z cytryny i limonki
gruby cukier do dekoracji
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C około 10 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz