sobota, 13 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe przekładane

Bardzo efektowne ciasto, wyśmienite w smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie!
Składniki:

4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
4 łyżki kakao
3 jajka
3/4 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
1 słoik ciemnego dżemu
1,5 szklanki mleka

Krem

0,75 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny

Ponadto

0,5 puszki masy toffi
1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty

Krem
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do  wystudzenia.
Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń.

Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy według uznania.



Smacznego :)