Prawda, że kusi wyglądem?, a na pewno smakiem, polecane dla tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście...
Składniki:
Składniki:
7 jajek
2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
W rondelku roztapiamy masło, cukier i mleko. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy kakao. Przestudzone ciasto należy polać dość gorącą polewą, dekorujemy według uznania.
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 cukier waniliowy
1 cytryna
Polewa
50 g masła
0,4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
100 g chałwy waniliowej
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy jasne ciasto które rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut.
Polewa
Polewa
50 g masła
0,4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
100 g chałwy waniliowej
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym, na spód blachy wylewamy ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy jasne ciasto które rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut.
Polewa
W rondelku roztapiamy masło, cukier i mleko. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy kakao. Przestudzone ciasto należy polać dość gorącą polewą, dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz