wtorek, 16 czerwca 2015

Domowy twarożek

Na tradycyjne śniadanie poleca się w tym miejscu domowy, własnoręcznie przyrządzony, domowy twarożek. Jest doskonałą alternatywą do kupnych serków. Róbmy sami, smakujmy tradycję i cieszmy się smakami dzieciństwa...

Składniki:

2 litry mleka 2% w woreczku foliowym (w osiedlowych sklepikach można kupić)
mały jogurt naturalny
większe gęste sitko lub gaza

Wykonanie:

Mleko wlewamy do dzbanka dwu litrowego, wlewamy jogurt, mieszamy, odstawiamy w miejsce najlepiej dość ciepłe na 2-3 dni. Kiedy mleko się zsiądzie - widać inną strukturę, kiedy się zamiesza jest gęste, dzbanek z mlekiem wstawiamy do garnka z wodą, wody w garnku ma być tyle by była powyżej poziomu mleka w dzbanku i podgrzewamy na wolnym ogniu do temperatury 70-80 st. C, wtedy mleko "odwracamy" górę na dół, widać już wyraźnie serwatkę i zaczyna tworzyć się serek. Wówczas wyłączamy wodę, mleko w dzbanku ma stać w garnku do wystygnięcia. Po ostygnięciu, widać jednolitą taflę twarogu - wylewamy na sitko lub gazę, pozostawiamy do ocieknięcia serwatki na całą noc, następnie wykładamy z sitka na talerzyk, możemy kroić na kanapki , jeśli odcedzimy w gazie, tworzymy klinek - związujemy gazę, kładziemy na deseczkę, nakrywamy drugą deseczką i obciążamy, otrzymamy wówczas wspaniały klinek do krojenia w paseczki.


Twaróg przygotowany przez Jolę





Smacznego :)