środa, 17 czerwca 2015

Drożdżowiec z rabarbarem


Wspaniałe, wiosenne ciasto drożdżowe, rabarbar dodaje mu niecodziennej kwaskowatości, na ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne...

Składniki:

1 kg mąki
6 jajek
0,5 litra mleka
10 dag drożdży
0,5 szklanki cukru
6 łyżek oliwy
20 dag margaryny

Ponadto

0,5 kg rabarbaru
2 łyżki cukru

Kruszonka

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny


Wykonanie

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem( 1 łyżka), po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy wsypujemy cukier, dodajemy pokrojoną margarynę po rozpuszczeniu odstawiamy aby przestygło. Białko oddzielamy od żółtka które solimy lekko, roztrzepujemy, dodajemy letnie mleko, cukier waniliowy, dokładanie mieszamy. Następnie pomału wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy dodajemy wyrośnięte drożdże i energicznie wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od kopyści. Następnie posypujemy ciasto delikatnie mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem.

Kruszonka

Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm lub 1 dużą o wymiarach 45 x 40 cm, na ciasto wykładamy odciśnięty lekko rabarbar, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C 40 minut w piekarniku z termoobiegiem.


Drożdżowca przygotowała Elżbieta


Smacznego :)