piątek, 26 czerwca 2015

Kotlety mielone nadziewane

Składniki:

0,5 kg świeżo zmielonej łopatki
1 czerwona cebulka
1 jajko
po szczypcie tymianku, kolendry mielonej
sól, pieprz świeżo zmielony
1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
mleko do namoczenia bułki
1 opakowanie mozzarelli
bułka tarta
2 łyżki masła
olej do smażenia



Wykonanie:

Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulkę, chwilkę podsmażymy, studzimy. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy do momentu aż bułka będzie miękka, następnie dobrze odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy łącząc składniki aż się dokładnie. Ser wyciągamy z woreczka kroimy w grubszą kostkę.
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy kotlety w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor.


Kotlety przygotowała Alicja



Smacznego :)