Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
3 duże jabłka
1/3 szklanki płatków migdałów
3 łyżki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z limonki
1 kieliszek koniaku
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników. Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut.
Ciasto przygotowane przez Marysię
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz