wtorek, 9 czerwca 2015

Makaron z truskawkami


Nadszedł wspaniały czas truskawkobrania! dlatego też nasza inauguracja sezonu w tej odsłonie! proste, szybkie, syte danie z truskawkami w roli głównej, zajadajmy się tymi owocami, gdyż sezon na nie tak szybko się kończy...

Składniki:


1/2 kg makaronu 
Farfalle (kokardki)
1 kg truskawek świeżych
1 mała śmietana kwaśna 18 %
1 łyżeczka soku z limonki
cukier perlisty


Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, delikatnie miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Przekładamy truskawki do rondla podgrzewamy na wolnym ogniu wraz z sokiem z limonki. Podgrzane owoce wykładamy na makaron,  dodajemy śmietanę, posypujemy cukrem perlistym, dekorujemy cząstką limonki

Smacznego :)