Składniki:
1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej
5 żółtek
3/4 kostki drożdży (70 g)
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
puszka masy makowej
Wykonanie:
Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka w mące, przygotowujemy rozczyn - 3 łyżki mąki z drożdżami, 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka mieszamy do konsystencji gęstej śmietany - odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w miseczce, pod ściereczką.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do pozostałej mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia.
Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer. 11 cm, na jednym boku paska nakładamy masę makową, zwijamy w rulon, szew ma być pod spodem. W ten sposób postępujemy z całym ciastem, następnie powstałe w ten sposób rulony kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i odstawiamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem lub samym żółtkiem, wówczas podczas pieczenia mają piękny, brązowy rumieniec. Pieczemy 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Bułeczki upiekła Jola
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz