wtorek, 23 czerwca 2015

Naleśniki łaciate pod pachnącą piwonią


Któż nie lubi naleśników? na letnie przekąski w sam raz, nawet w plenerze bardzo wskazane, w wersji z bananem, truskawkami i twarogiem to oferta nie do odrzucenia! zadowólmy naszych starszych i młodszych milusińskich takim daniem...

Składniki:

2 szklanki mleka
2 jajka
200 g mąki pszennej
sól
1 łyżka kakao

olej


Nadzienie

200 gram twarogu
2 banany z grilla
2 łyżki soku z cytryny
1 cukier wanilinowy
2 łyżki miodu
1 mała śmietana kwaśna 18%




Wykonanie:

Mleko przelewamy do miski dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli miksujemy dokładnie aby ciasto było bez grudek, połowę ciasta przelewamy do drugiej miski dodajemy kakao. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki.


Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem dokładnie mieszamy rozdrabniając.

Na usmażone naleśniki rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy w rulon. Dekorujemy według uznania.






Smacznego :)