Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze..
Składniki:
1/2 kg łopatki
mieszanka ziół do przyprawienia
tłuszcz do smażenia
listek laurowy
1 duża cebula
2 szklanki wody
2 łyżki mąki gryczanej
sól i pieprz świeżo mielony
2 torebki kaszy gryczanej
Wykonanie:
Łopatkę myjemy osuszamy w ręczniku kuchennym. Kroimy w grubsze kawałki przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy mięso smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy kroimy w kostkę dokładamy do mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną kaszą polewając sosem i surówką z młodej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz