sobota, 20 czerwca 2015

Łopatka w sosie z kaszą gryczaną

Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze..

Składniki:


1/2 kg łopatki
mieszanka ziół do przyprawienia
tłuszcz do smażenia
listek laurowy
1 duża cebula
2 szklanki wody
2 łyżki mąki gryczanej
sól i pieprz świeżo mielony
2 torebki kaszy gryczanej




Wykonanie:

Łopatkę myjemy osuszamy w ręczniku kuchennym.  Kroimy w grubsze kawałki przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut.  Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy mięso smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy kroimy w kostkę dokładamy do mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną kaszą polewając sosem i surówką z młodej kapusty. 



Smacznego :)