Składniki:
3 jajka całe
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
3 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto
1 banan
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę szklanki. Rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dokładnie łączymy składniki, rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki na wierzch kładziemy plastry banana smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco posypując obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz