czwartek, 25 czerwca 2015

Ranna rosa

Proponujemy tu ciasto efektowne, proste w wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym

Składniki:

2 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
3 jaja,
1 białko,
200 g masła,
150 g śmietany 18%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3 łyżki mleka

Kulki kokosowe:

1 żółtko,
1 jajko
200 g sera zmielonego,
3 łyżki cukru pudru,
8-10 łyżek wiórek kokosowych,
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa śmietanowa:

400 g śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,

Ponadto 

kakao do posypania


Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne.

Kulki kokosowe 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy  na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy  w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy.

Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dobrze ubitą wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kakaem. Ciasto schładzamy.




Smacznego :)