Składniki:
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
3 jaja,
1 białko,
200 g masła,
150 g śmietany 18%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3 łyżki mleka
3 łyżki mleka
Kulki kokosowe:
1 żółtko,
1 żółtko,
1 jajko
200 g sera zmielonego,
3 łyżki cukru pudru,
8-10 łyżek wiórek kokosowych,
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g sera zmielonego,
3 łyżki cukru pudru,
8-10 łyżek wiórek kokosowych,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa śmietanowa:
400 g śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
400 g śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
Ponadto
kakao do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy na zmianę śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne.
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy na zmianę śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne.
Kulki kokosowe
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dobrze ubitą wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kakaem. Ciasto schładzamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz