Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Masa
1,250 ml kwaśnej śmietany
10 łyżek cukru
3 galaretki różnego koloru np. czerwona, zielona, żółta
6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier ubijając dalej. Żółtka rozbełtać, następnie stopniowo delikatnie wymieszać z białkami i 2 łyżkami wody. Do masy stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę (mąka ziemniaczana, mąka pszenna, proszek do pieczenia) i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu biszkopt studzimy następnie przekrawamy na pół.
Masa
Galaretkę rozpuszczamy każdą osobno w 400 ml wody, wylewamy na talerz do stężenia, następnie kroimy w kostkę.
Śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy cukier, następnie rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie - żelatynę,dodajemy pokrojoną w kostkę galaretki, mieszamy zostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na biszkopt przykrywamy drugim blatem, wstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz