Składniki:
12 jajek
1 1/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
4,5 łyżki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1,5 kostki margaryny
3/4 czekolady deserowej lub gorzkiej
9 jajek
1 1/3 szklanki cukru
3 kostki miękkiego masła
6 płaskich łyżek kakao
75 gram spirytusu
Ponadto
10 dag migdałów
10 dag rodzynek
1 czekolada pokrojona drobno
10 dag orzechów
1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy
Poncz
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.
Masa
Margarynę oraz czekoladę rozpuszczamy następnie chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Do garnka wlewamy wodę tyle aby nie dotykało wstawionej w garnek miski. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier. Gdy woda zacnie parować ubijamy mikserem jajka aż masa jajeczne zacznie powiększać swoją objętość kilkakrotnie, zrobi się jasnokremowa oraz gęsta, miskę wyciągamy z garnka. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy następnie ubite jajka oraz wystudzoną rozpuszczoną margarynę z czekoladą, ucieramy składniki bardzo delikatnie. Kakao mieszamy ze spirytusem następnie łączymy z masą.
Biszkopt przekrawamy na trzy części skrapiamy ponczem.
I warstwa
Skropiony biszkopt smarujemy kremem układamy owoce, posypujemy wymieszanymi ze sobą bakaliami przykrywamy blatem biszkoptowym
II warstwa
Postępujemy tak samo jak z warstwą pierwszą
III warstwa
Przykrywamy blatem skropionym ponczem cały tort smarujemy masą, dekorujemy. ( na boki zostawić można trochę bakalii nanosimy je na boki szerokim nożem od dołu do góry).
* tort można zrobić w różnych wielkościach z 6 jajek lub 8 jajek jednocześnie dzieląc składniki proporcjonalnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz