Dla miłośników suchych ciast, polecamy puszyste, łatwe w wykonaniu ciasto na podwieczorek lub do niedzielnej kawy, można polecić wszystkim tym, którzy gustują w babkach...
Składniki:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanki oleju
1 szklanki wody gazowanej lub oranżady
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki mleka
Wykonanie:
Składniki:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanki oleju
1 szklanki wody gazowanej lub oranżady
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki mleka
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijając dodajemy na przemian olej i wodę.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem posypujemy zmielonymi migdałami. Wylewamy na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60 minut. w temperaturze 180 stopni C.
Rozpuszczamy dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodajemy kakao i mieszamy przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy mleko i energicznie mieszając, chwilkę jeszcze pogotujmy. Gotową plewę zestawić z ognia, jeszcze ciepłą polewamy ciasto.
Ciasto przygotowała Hanna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz