wtorek, 30 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa na golonce z indyka

Składniki:

2 golonki z indyka
1 pęczek włoszczyzny
4 ziemniaki
1 kalafior
1 śmietana 30%
1 łyżkę octu winnego
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pęczek świeżego kopru
sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki oraz opłukany kalafior podzielony na małe różyczki, wszystko gotujemy na wolnym ogniu 15 do 20 minut. Ugotowaną zupę przyprawiamy śmietaną, octem winnym oraz solą,  pieprzem świeżo zmielonym oraz  pokrojonym świeżym koperkiem.



Smacznego :)