niedziela, 14 czerwca 2015

Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce

Nie często podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji!

Składniki:

0,5 kg żebra wędzonego
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 selera
1 por
mała główka włoskiej kapusty
4 ziemniaki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
parę ziarnek kminku
liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżka octu jabłkowego


Wykonanie:

Żebro myjemy, wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem.


Smacznego :)