Składniki:
0,5 kg żebra wędzonego
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 selera
1 por
mała główka włoskiej kapusty
4 ziemniaki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
parę ziarnek kminku
liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
Żebro myjemy, wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem.
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 selera
1 por
mała główka włoskiej kapusty
4 ziemniaki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
parę ziarnek kminku
liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz świeżo mielony
1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
Żebro myjemy, wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy listek laurowy, ziarenka ziela i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy kroimy w kosteczkę dokładamy do garnka. Gotujemy z żeberkiem około 40 min. Pod koniec gotowania dokładamy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy do smaku octem jabłkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pododajemy z dowolnie z wybranym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz