Proponujemy wspaniałe, kruchutkie ciasto owocowe, ze wspaniałą pianką, która w połączeniu z kruchością ciasta i owocami wspaniale się komponuje w smakach i konsystencji, proste i bardzo atrakcyjne ciasto z każdymi owocami - na lato idealne!!!
Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
1 kostka masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
5 żółtek
Pianka
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
250 dag owoców ( najlepsze są owoce sezonowe)
Wykonanie:
Na stolnicę przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy w mikserze obroty, wsypujemy następnie budyń, cały czas miksując wlewamy powoli olej. Tak ubitą piankę wykładamy na wystudzone ciasto, układamy na wierzch pianki owoce, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta.
Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, kakaem lub polewamy lukrem w esy floresy.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń