Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
sól
Masa:
2 czerstwe bułki kajzerki
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 kostka miękkiego masła
1 cytryna
Ponadto
1 galaretka
100 gram słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc delikatnie z masą jajeczną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 30 min.
Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
Pozostałą szklankę mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem z wanilinowym. Następnie dodajemy masę z bułek startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy, aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonej masy ucierając do dokładnego połączenia się składników.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy ją w kostkę.Biszkopt przekroić na 2 części. Na spód ciasta wykładamy 3/4 masy na wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy,drugą połową biszkoptu wierzch smarujemy pozostałą masą posypując słonecznikiem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier oraz słonecznik, prażyć ostudzimy następnie posypujemy ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz