Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła
4 jajka
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła
4 jajka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
ok. 1 kg porzeczki czerwonej,lub czarnej
Kruszonka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
ok. 1 kg porzeczki czerwonej,lub czarnej
Kruszonka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona lub czarną porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona lub czarną porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Kruszonka
Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy.
Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz