środa, 1 lipca 2015

Ciasto ucierane z porzeczką

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła
4 jajka
1 cukier waniliowy

szczypta soli
ok. 0,5 kg porzeczki czerwonej


Kruszonka

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny


Wykonanie:

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.

Kruszonka

Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut. po upieczeniu ciasto możemy  posypać cukrem pudrem





Smacznego:)