poniedziałek, 6 lipca 2015

Cukiniowe placuszki z dodatkiem serem feta

Na kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki:

Składniki:

1 kg cukinii
2 cebule czerwone
20 dag sera typu feta
10 łyżek mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia


Wykonanie:

Cukinie myjemy nie obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz przyprawy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem do smaku, dobrze wszystko mieszamy łącząc ze sobą składniki. Rozgrzewamy olej kładziemy łyżką nieduże placuszki na patelnię, smażymy przez kilka minut na złoty kolor. Podajemy z keczupem lub dowolnym sosem.
Smacznego :)