Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
750 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie herbatników czekoladowych
1 opakowanie herbatników maślanych
0,5 szklanki wody
sok z 0,5 cytryny
2 łyżki spirytusu
Masa budyniowa
2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 kostka margaryny lub masła
2 żółtka
Lukier
1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w mleku żelatynę.
masa budyniowa
Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej.
Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę.
lukier
Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień.
Ciasto wykonała Elżbieta
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz